Cercetătorii au inventat o metodă de printare 4D

de: Bogdan Cristea
03 02. 2016

În condițiile în care puțini oameni au acces la imprimante 3D, cercetătorii par a fi pregătiți să facă pasul spre printarea 4D.

Tehnologia de printare 3D încă nu este accesibilă unui număr mare de persoane, dar asta nu i-a oprit pe cercetători de la crearea unei tehnologii și mai performante. Astfel, oamenii de știință din cadrul Institutului Wyss de la Harvard au publicat de curând un material despre conceptul de printare 4D, căruia i-a fost adăugat o nouă dimensiune: timpul. Tehnologia se numește printare 4D și presupune crearea unor obiecte plate, cu ajutorul imprimantelor 3D, care își vor putea schimba forma atunci când sunt introduse în apă.

Conform DigitalTrends, pentru a realiza acest lucru, s-a folosit un material asemănător unui gel, ce conține fibre de celuloză în miniatură. Din câte se pare, cercetătorii au dorit inițial să creeze o substanța care poate imita modul în care reacționează plantele la precipitații. ”Folosind acest material, putem realiza forme geometrice capabile să-și schimbe forma de o complexitate mult mai mare decât cele obținute prin alte metode. Mai mult decât atât, putem schimba diverse materiale pentru a modifica conductivitatea sau biocompatibilitatea”, a declarat A. Sydney Gladman, unul dintre cei implicați în ambițiosul proiect.

Modul în care își schimbă forma un element printat cu ajutorul acestei tehnologii ar fi stabilit de alinierea diverselor fibre de celuloza. Principalul sector va fi cel ce va beneficia de pe urma acestei invenții ar fi cel medical. În timp ce unele imprimante 3D ar pot crea organe funcționale, cele 4D ar urma să realizeze țesuturi care ar putea să se adapteze în funcție de schimbările produse în organism.